KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka klauzula informacyjna znajduje się w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Pianista - Filip Pacześny

Pianista – Filip Pacześny, urodzony w 2006 roku. Od roku szkolnego 2016/17 uczeń Szkoły Podstawowej nr 1. Naukę gry na fortepianie rozpoczął w wieku 5 lat w Państwowej Szkole Muzycznej I i II st. I. J. Paderewskiego w Koninie pod kierunkiem pani Danuty Gościńskiej. Muzyczna pasja Filipa wymaga dużej dyscypliny i wytrwałości, ponieważ wymaga codziennych ćwiczeń. Jednakże praca ta pozwala na granie ulubionych utworów, do których należą kompozycje Jana Sebastiana Bacha czy Ludwika van Beethovena. Swój pierwszy sukces pianistyczny Filip odniósł podczas Szkolnego Konkursu Pianistycznego „Moje granie na fortepianie” w marcu 2014 roku zdobywając I miejsce. Kilka dni później wraz ze swoim pedagogiem Filip pojechał po raz pierwszy na ogólnopolski konkurs pianistyczny do Poznania i tam na Forum Młodych Pianistów im. Gertrudy Konatkowskiej zajął III miejsce.
W kolejnym roku szkolnym Filip wziął udział w Międzynarodowym Konkursie Muzycznym im. Juliusza Zarębskiego w Warszawie, gdzie otrzymał wyróżnienie oraz w Międzyszkolnym Konkursie Pianistycznym w Kościanie otrzymując  I nagrodę.

Będąc uczniem klasy IV w PSM odniósł kolejne ogólnopolskie sukcesy:
II miejsce podczas XI Ogólnopolskiego Konkursu Pianistycznego „Od baroku po współczesność” w Gdańsku
II miejsce podczas Włocławskich Spotkań Klas Fortepianu
II miejsce podczas III Konkursu Pianistycznego dla dzieci i młodzieży w Nakle nad Notecią

Szczególnie zapamiętał konkurs w Nakle, którego honorowym gościem był Rafał Blechacz – zwycięzca XV Międzynarodowego Konkursu Pianistycznego im. Fryderyka Chopina w Warszawie. Filip miał możliwość osobiście porozmawiać z tym wybitnym pianistą o swoich muzycznych zainteresowaniach.

Osiągnięcia 10-letniego pianisty zostały docenione podczas Inauguracji Roku Kulturalnego 2016/2017, podczas której Konińska Fundacja Kultury zbierała fundusze na stypendium dla Filipa.

Dwa tygodnie po otrzymaniu stypendium Filip udał się na Międzynarodowy Konkurs Pianistyczny do Brna w Czechach, gdzie wykonał I cześć Sonaty C-dur KV 545 Wolfganga Amadeusza Mozarta i II część Sonaty Józefa Haydna Hob.XVI:1. Międzynarodowe jury postanowiło przyznać Filipowi I miejsce.

Podczas tegorocznych ferii zimowych Filip przez tydzień przebywał na Międzynarodowym Forum Pianistycznym „Bieszczady bez granic”. W tegorocznej edycji forum wzięło udział 147 młodych pianistów z 14 państw m.in. z Polski, Japonii, Ukrainy, Rosji, Chile czy Niemiec. Filip brał udział w wykładach, koncertach, lekcjach mistrzowskich oraz w konkursie, na którym otrzymał tytuł Złotego Wirtuoza oraz dodatkowe wyróżnienie za wykonanie Tarantelli Maurycego Moszkowskiego.

Filip swoja grą zachwycił również jury XXII Ogólnopolskiego Turnieju Pianistycznego im. Haliny Czerny – Stefańskiej w Żaganiu. Podczas koncertu w Pałacu Książęcym w Żaganiu jako Laureat I miejsca wykonał Wariacje „Nel cor piu” Ludwika van Beethovena i Tarantelle.

Osiągnięcia 10-letniego pianisty zostały docenione podczas Inauguracji Roku Kulturalnego 2016/2017, podczas której Konińska Fundacja Kultury zbierała fundusze na stypendium dla Filipa.