KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka klauzula informacyjna znajduje się w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Żywa lekcja historii

    W dniu 12 grudnia 2017 roku odbyły się w naszej szkole dwie niezwykłe lekcje historii, „Żywe lekcje historii”, zorganizowane przez panią Katarzynę Loch we współpracy z agencją artystyczną „Pan Michał”. W odległe czasy przeniósł nas pan Michał Rychlicki. Uczniowie klas 4 przenieśli się w czasy rycerskie i wzięli udział w zajęciach pt; „Na Grunwald”. Nic tak nie przykuwa uwagi, jak barwnie przedstawiona opowieść z potężną bitwą w roli głównej i bohaterskim rycerstwem w tle. Uczniowie przenieśli się w czasy średniowiecza, dowiedzieli się jaka naprawdę była ta epoka, kim byli rycerze i jakie wzorce postępowania ich obowiązywały. Mogli poznać postać najsłynniejszego polskiego rycerza Zawiszy Czarnego i dowiedzieć się jak kiedyś rozumiano słowa honor, ojczyzna, patriotyzm.
     Uczniowie klas 5 i 6 wzięli udział w zajęciach pt „Szable w dłoń”. Przenieśli się w czasy XVI i XVII -  wiecznej Rzeczpospolitej Obojga Narodów. Uczniowie poznali, jakie znaczenie miała i z jakich warstw składała się polska szlachta. Poznali siedemnastowieczne stroje szlacheckie i przenieśli się do szlacheckiego majątku, by po chwili wyruszyć na wojnę i tłumić kozacki bunt na Zaporożu, a następnie stanęli oko w oko z uzbrojoną w muszkiety armią szwedzkiego króla Karola Gustawa. Uczniowie poznali uzbrojenie i siłę Polskiej Husarii, która przez blisko 120 lat nie przegrała żadnej bitwy.
      Pokazy historyczne w wykonaniu pana Michała Rychlickiego charakteryzują się niepowtarzalną atmosferą, niezwykle bogatą zawartością historyczną oraz wieloma akcentami humorystycznymi. Zajęcia miały charakter interaktywny, uczniowie czynnie brali w nich udział mogąc założyć stroje z dawnych epok, a także spróbować swoich sił walcząc replikami dawnego oręża. Zajęcia te były wspaniałą lekcja historii ale i patriotyzmu bo jak mówi pan Michał, cytując marszałka Józef Piłsudski „Kto nie szanuje i nie ceni swojej przeszłości, ten nie jest godzien szacunku, teraźniejszości ani prawa do przyszłości.”