KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka klauzula informacyjna znajduje się w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Wycieczka do Torunia

W dniach 17 i 18 listopada 2016 roku wszystkie klasy czwarte odwiedziły Toruń- miasto Mikołaja Kopernika. Wyjazd odbył się we wczesnych godzinach rannych, a powrót nastąpił późnym popołudniem. Pierwszym etapem wycieczki było zwiedzanie starej części miasta i wizyta pod Krzywą Wieżą. Uczniowie podziwiali piękne stare, budowle toruńskie pamiętające czasy Krzyżaków. Oczywiście zakupili także pamiątki i pyszne, słodkie pierniki. Następnie wszyscy udali się do Planetarium, gdzie oglądano film o Mikołaju Koperniku pt. Mój kumpel Niko. Była to wspaniała podróż po dawnym Toruniu. Wraz z tytułowym Niko uczniowie obserwowali rozgwieżdżone niebo, poznawali różne gwiazdozbiory, odkrywali ruchy planet. Ważną częścią wycieczki było przeniesienie się 500 lat wstecz, czyli wizyta w Żywym  Muzeum Piernika. Pośród zapachu różnych przypraw, takich jak: kardamon, imbir i kora cynamonowa   uczniowie dowiadywali się, jak w XVI wieku pieczono te wspaniale słodkości, które stały się wizytówką Torunia. Dodatkową atrakcję stanowiło samodzielne przygotowanie ciasta i pieczenie pierników przez dzieci. Na zakończenie wszyscy uczestnicy wycieczki wrócili do współczesności w całym tego słowa znaczeniu i odwiedzili restaurację  McDonald. Wycieczka pozostawiła w uczniach niezapomniane wrażenia i stała się jednocześnie inspiracją do kolejnych wyjazdów do pięknego grodu nad Wisłą.