Warsztaty kulinarne III b

Warsztaty kulinarne na temat: "Kształtowania nawyków żywieniowych u dzieci w wieku szkolnym"
W dniu 15.03.2017.r. uczniowie klasy III b wraz z wychowawczynią panią Agnieszką Pawelczyk, po raz trzeci wzięli udział w warsztatach kulinarnych organizowanych przez Zespół Szkół Budownictwa i Kształcenia Zawodowego w Koninie. W tym roku efektem finalnym zabawy i zaangażowania dzieci, były kluski śląskie, w sosie grzybowo-pieczarkowym z surówką z marchewki na słodko. Uczniowie z klasy 2 technik żywienia i usług gastronomicznych udzielali instruktażu w zakresie właściwego dobierania składników i przygotowania ciasta, wykonania równiutkich, okrągłych kluseczek z dziurką w środku oraz słodkiej surówki z marchewki z pomarańczą. Po chwili oczekiwania, która ciągnęła się w nieskończoność, kluseczki podano na stół i nareszcie można było ich zasmakować, popijając owocowym sokiem. Kolejnym etapem spotkania była prezentacja dotycząca "Kształtowania nawyków żywieniowych u dzieci w wieku szkolnym" oraz poznanie savoir vivre przy stole. Na koniec mali kucharze otrzymali dyplomy uczestnika warsztatów.