KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka klauzula informacyjna znajduje się w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Dzień bez Telefonu

W roku 2018 Dzień bez Telefonu Komórkowego przypada na 15 lipca (niedziela). Do Dnia bez Telefonu Komórkowego pozostało jeszcze  wiele dni jednak my w naszej szkole będziemy go obchodzić w każdym miesiącu. Inicjatywa zapoczątkowana przez Internautów, którzy lubią wyzwania w postaci pojedynków między człowiekiem i nowoczesną technologią. Jeszcze na początku lat 90 XX w telefony komórkowe – wtedy wielkości cegieł - mieli tylko gangsterzy i prezesi wielkich korporacji, a mimo to życie przeciętnego obywatela funkcjonowało bez większych zakłóceń. Dlaczego by więc nie powrócić do tamtej rzeczywistości choćby na 24 godziny? Historia pierwszych połączeń bezprzewodowych sięga lat 40. ubiegłego wieku, kiedy inżynierowie z Bell Labs w USA zaczęli montować aparaty telefoniczne w samochodach. Trudno jednak było mieć je zawsze przy sobie – mobilność tych urządzeń ograniczona była do mobilności aut, w których się znajdowały. Dopiero w 1973 roku Motorola wyprodukowała pierwszy przenośny telefon komórkowy. Z racji swoich wymiarów nie był on jednak kieszonkowy – ważył ponad kilogram i miał długość prawie 23 cm. Dziś, cztery dekady później, liczba aktywnych kart SIM w Polsce przekracza liczbę mieszkańców kraju, a wykonywanie połączeń głosowych to zaledwie jedno z setek zastosowań komórek, których coraz częściej nie nazywa się już telefonami, tylko smartfonami. Oczywiście każdy medal na dwie strony. Wraz z komórkami pojawiły się takie problemy jak „fonoholizm” (zwłaszcza u młodzieży), wypadki spowodowane używaniem telefonów w czasie jazdy czy też tzw. stalking mobilny, czyli na przykład uporczywe nękanie SMS-ami. Choć w ogólnym rozrachunku komórki przynoszą więcej pożytku niż szkody, a przy tym bez wątpienia ułatwiają codzienne życie, czasami warto świadomie zrezygnować na chwilę nawet z tych największych dobrodziejstw codzienności. Wtedy, jak stwierdził amerykański student Jake Reilly, który zrezygnował z używania telefonu komórkowego i komputera przez 90 dni, „wszystko staje się prostsze”. 
Chowajcie smartfony do plecaków 19XII 2017 r obchodzimy Dzień Bez Telefonu Komórkowego w naszej szkoleZałożenie jest oczywiście takie, by przez dzisiejszy dzień nie spojrzeć ani razu na ekran swojego telefonu. Inicjatywa polega na wyłączeniu komórki na czas pobytu w szkole po to, by oderwać się od tego  urządzenia. 
Na świecie jest ponad 5 miliardów użytkowników telefonów komórkowych. Według danych GUS, w Polsce komórki ma ponad 30 milionów osób. Psychologowie alarmują, że brak racjonalizmu w posługiwaniu się komórką może prowadzić do uzależnienia od telefonu, nazywanego fonoholizmem. Największe niebezpieczeństwo dotyczy dzieci i ludzi młodych, którzy dopiero kształtują swoje relacje, uczą się wzorców postępowań i stylu życia. Według badań, aż 60 procent nastolatków przyznaje, że korzysta z telefonu komórkowego podczas lekcji, 44 procent w czasie rodzinnego obiadu, a 28 procent - w kinie. Ponad 27 procent badanych wróciłoby po telefon komórkowy, gdyby zapomniało go z domu, a 28 procent nie wróciłoby po komórkę, ale odczuwałoby z tego powodu niepokój. Naukowcy badają także wpływ promieniowania telefonów komórkowych na  zdrowie ludzi. O ile eksperci nie są jednomyślni w tej kwestii, o tyle jednoznacznie stwierdzili, że używanie ich przez osobę prowadzącą samochód ma negatywny wpływ na bezpieczeństwo jazdy.Historia telefonu komórkowego, czyli przenośnego aparatu telefonicznego, komunikującego się z siecią przy użyciu fal radiowych, liczy już ponad pół wieku. Sięga roku 1956, gdy szwedzka firma Ericsson wykonała pierwszy prototyp telefonu komórkowego. Telefon ważył 40 kilogramów, a kształtem przypominał walizkę. Urządzenie to kosztowało tyle, ile nowy samochód. Przełomem stała się data 3 kwietnia 1973 roku, wówczas to w Nowym Jorku firma Motorola wprowadziła na rynek swój pierwszy telefon komórkowy. Aparat ważył 80 dekagramów i miał wymiary cegły. Dwa lata później, we wrześniu 1975 roku opublikowano amerykańskie zgłoszenie patentowe firmy Motorola pod tytułem "Radio telephone system", a w 1983 roku Federalna Komisja Łączności dopuściła na rynek model komórki. Pierwszą wiadomość tekstową - SMS wysłano przez komórkę 3 grudnia 1992 roku.
Wyłącz telefon…Twoje oczy zobaczą więcej… 
Samorząd Uczniowski
opiekun Aldona Tamborska