KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka klauzula informacyjna znajduje się w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

#TWOJE DANE TWOJA SPRAWA#

W tym roku szkolnym uczniowie naszej szkoły biorą udział w ogólnopolskim programie edukacyjnym „Twoje dane - Twoja sprawa". Skuteczna ochrona danych osobowych. Inicjatywa edukacyjna skierowana do uczniów i nauczycieli.

W październiku 2019 odbyło się spotkanie klas 8 z przedstawicielami KMP w Koninie. Celem spotkania było poszerzenie kompetencji uczniów w zakresie przestrzegania zasad bezpieczeństwa, ochrony danych osobowych i  cyberprzemocy.

W lutym  przygotowana została  gazetka  informująca  o głównych założeniach programu Twoje dane - Twoja sprawa i obchodach Dnia Ochrony Danych Osobowych. Przekazanie społeczności szkolnej krótkich informacji o zagrożeniach  w Internecie i zapobieganiu tym zagrożeniom za pomocą prostych przykładów i  w formie przystępnej dla wszystkich odbiorców.

W lutym również w naszej szkole odbył się konkurs plastyczny dla uczniów klas 4-8  zatytułowany  "Chroń swoje dane osobowe".  Najciekawsze prace zostały wyeksponowane na korytarzach naszej szkoły.

21 lutego w naszej zorganizowany był Dzień Bezpiecznego Internetu razem z Dniem Ochrony Danych Osobowych. Uczniowie mieli zajęcia na temat bezpieczeństwa w sieci , ochronie danych osobowych, uczyli się  bezpiecznie zakładać  pocztę e-mail.

 Z okazji obchodów Dnia ochrony danych osobowych przeprowadzony został konkurs  w klasach 8 z wykorzystaniem TIK pod hasłem  "Chronimy dane osobowe". Najlepsza praca została wykorzystana podczas prowadzenia zajęć dotyczących ochrony danych osobowych.

W marcu odbyło się spotkanie uczniów klas 6 z przedstawicielami Policji . Tematem prelekcji były cyberzagrożenia, ochrona danych osobowych i odpowiedzialność karna uczniów.

W ramach ochrony danych osobowych  przeszkolona została rada pedagogiczna naszej szkoły  oraz rodzice naszych uczniów. Celem szkolenia  było przekazanie najistotniejszych informacji dotyczących RODO. Szkolenie przeprowadzono w formie zdalnej.

12 maja podczas lekcji wychowawczej zostały przekazane uczniom klas 1- 8 informacje dotyczące RODO.  Lekcja przebiegła pod hasłem "RODO w pigułce".  Dodatkowo  w klasach 4-8   nauczyciele przeprowadzili Quiz dotyczący  wiadomości zawartych w treści zajęć.

W naszej placówce przeprowadzono szereg zajęć o tematyce ochrony danych osobowych przez cały okres trwania projektu. Lekcje takie prowadziło wielu nauczycieli na różnych poziomach nauczania.