KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka klauzula informacyjna znajduje się w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Bezpieczne Wakacje 2020

Okres wakacji, to czas, na który dzieci czekają ze szczególnym utęsknieniem. Warto  przed wakacyjną przygodą porozmawiać na temat bezpieczeństwa.

ZDROWIE, ŻYCIE I BEZPIECZEŃSTWO NASZYCH DZIECI JEST NAJWYŻSZĄ WARTOŚCIĄ, O KTÓRĄ POWINNIŚMY SIĘ TROSZCZYĆ !

Pedagog szkolny radzi  jak spędzić bezpiecznie wakacje.

Dla rodziców

Łatwowierność i naiwność dziecka są często przyczynami kłopotów. Dlatego też niezbędne jest wyrobienie w dziecku odruchu nieufności wobec osób nieznajomych.

Bezwzględnie zakazujcie dzieciom:
• przyjmowania od obcych jakichkolwiek prezentów i słodyczy,
• oddalania się z obcymi,
• wsiadania do pojazdów kierowanych przez obcych.

Uczcie swoje dzieci, aby podczas Waszej nieobecności:
• w domu nie otwierały drzwi obcym, nawet znajomym i innym dzieciom,
• zabrońcie im otwierania drzwi domofonem, jeżeli osobą zgłaszającą się jest ktoś obcy,
• zakazujcie Waszym pociechom opowiadania o wyposażeniu mieszkania, sprzęcie technicznym itp.

Nie ujawniajcie dzieciom miejsc przechowywania w domu przedmiotów wartościowych, nie rozmawiajcie przy nich o swoich zarobkach, planowanych inwestycjach itp.!

Uczyńcie wszystko, aby zabawy dzieci były zawsze bezpieczne, uczcie dzieci rozwagi, ale i sami bądźcie przewidujący! Starannie wybierajcie drogę, którą dziecko będzie podążało do szkoły, uczcie je bezpiecznego poruszania się po drogach.

Bezpiecznie w domu i na podwórku

Dom jest wspaniałym miejscem do organizowania ciekawych i bezpiecznych zabaw przez dzieci. Pamiętajmy jednak, że są rzeczy, których nasze dzieci muszą się bezwzględnie wystrzegać w swoich zabawach.

Są to:

  1. gaz - możesz się nim zatruć lub spowodować wybuch,
  2. prąd elektryczny - może Cię porazić,
  3. ogień - możesz spowodować pożar,
  4. woda - możesz zalać mieszkanie,
  5. ostre przedmioty - grożą zranieniem,
  6. lekarstwa - możesz się nimi zatruć.

Obcy puka do Twoich drzwi
Naucz dziecko, że zawsze, gdy usłyszy dzwonek lub pukanie do drzwi niech sprawdzi: kto to? Powinno wyjrzeć przez okno lub spojrzeć przez wizjer w drzwiach. Jeżeli jest to osoba, której nie zna: Nie Otwieraj Drzwi!!! Nie wierz obcemu, że jest urzędnikiem, panem z gazowni, listonoszem, hydraulikiem, kolegą rodziców. Jeżeli masz w domu telefon - wykorzystaj go –dziecko może  zadzwonić do rodziców lub na Policję. Przygotuj kartkę z najważniejszymi numerami telefonów, pod które dziecko może zadzwonić w razie potrzeby. Jeżeli nie masz w domu telefonu, a coś zagraża dziecku – niech zaalarmuje sąsiadów!

Na podwórku
Podwórko to znakomite miejsce na zorganizowanie zabawy, powinno być położone z daleka od jezdni, ruin, wykopów. Bawiąc się na podwórku dziecko nie powinno  rozmawiać  z obcymi, którzy mogą  wypytywać  się o mieszkanie i  rodziców. Zwracaj uwagę na nieznajomych kręcących się w pobliżu mieszkania. Może to być włamywacz. Niech dziecko spróbuje zapamiętać wygląd obcego. W razie potrzeby zaalarmuje dorosłych.

 

WAŻNE TELEFONY

112 - telefon alarmowy służb ratowniczych,

997 - telefon alarmowy Policji,

998 - telefon alarmowy Straży Pożarnej,

999 - telefon alarmowy Pogotowia Ratunkowego,

601 100 100 - telefon alarmowy WOPR.

PAMIĘTAJMY !

Dziecko naśladuje dorosłych, to my rodzice powinniśmy wystrzegać się wszelkich błędów, brawury i lekceważenia przepisów –gdyż jesteśmy obserwowani nieustannie przez dziecko, które przyjmuje nasze postępowanie za normę i naśladuje nas.

https://msit.gov.pl/pl/turystyka/aktualnosci/2089,Akcja-informacyjno-edukacyjna-Bezpieczna-Woda.html