KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka klauzula informacyjna znajduje się w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

„Ciekawe dlaczego…? Czyli o eksperymentowaniu w edukacji wczesnoszkolnej"

Innowacja pedagogiczna dla I etapu kształcenia programowo - metodyczna realizowana od 01.09.2018 r. w klasie II B.
Autor: Agnieszka Pawelczyk

   Edukacja wczesnoszkolna, to pierwszy etap kształcenia szkolnego, którego zadaniem jest wszechstronny rozwój osobowości dziecka. To właśnie dziecko w tym wieku jest ciekawe świata, które je otacza. Dlatego należy już od najmłodszych lat wykorzystać tę naturalną cechę młodego człowieka, żeby mógł on poznać otaczający go świat, który jest bardzo ciekawy i kryje w sobie wiele tajemnic. Ciekawość poznawcza wyraża dziecko w pytaniach: "Po co i dlaczego?". Można na nie oczywiście odpowiadać, ale lepiej pozwolić mu na samodzielne dochodzenie prawdy.

     Realizacja treści innowacji pedagogicznej pt. „Ciekawe dlaczego...? Czyli o eksperymentowaniu w edukacji wczesnoszkolnej" pozwoli uczniom aktywnie kształtować zainteresowania, badać otaczającą ich rzeczywistość wszystkimi zmysłami i przy użyciu odpowiednich narzędzi, zaspokoi potrzeby dziecka, zachęci do myślenia, porównywania, opowiadania, badania, eksperymentowania oraz uruchomi jego wyobraźnię. Program innowacji rozbudzi i rozwinie także pasje badawcze, wychowa młodego człowieka otwartego na świat, nie bojącego się eksperymentowania, doświadczania oraz będzie sprzyjał kreatywności myślenia. Proste doświadczenia pozwolą dziecku rozwiązać wiele zagadek przyrody i techniki, zgłębią prawa natury i zwyczaje roślin oraz zwierząt. Innowacja wpłynie bezpośrednio na rozbudzenie i rozwijanie pasji badawczej uczniów w młodszym wieku szkolnym, przyczyni się do zainteresowania dzieci naukami matematyczno – przyrodniczymi i podtrzyma naturalne otwarcie umysłów dzieci na eksperymentowanie i doświadczanie. Zaletą programu jest to, że do przeprowadzenia eksperymentów wystarczą przedmioty codziennego użytku oraz dokładne wskazówki nauczyciela.

      Program innowacji jest zgodny z podstawą programową szkoły podstawowej, spójny z realizowanym programem nauczania edukacji wczesnoszkolnej oraz stanowi uzupełnienie go o atrakcyjne formy zajęć – głównie poprzez elementy metody laboratoryjnej. Proponowana różnorodność ćwiczeń oraz ciekawa tematyka spotkań pomoże dziecku w praktycznym rozwiązywaniu przez niego konkretnych zadań oraz dostarczy mu wiele radości i ciekawych przeżyć.

       Program będzie modyfikowany w zależności od potrzeb i zainteresowań dzieci. Zajęcia mają sprawiać dzieciom radość, więc będziemy pracować i bawić się, aby połączyć przyjemne z pożytecznym.